50 Tinten..

En deze keer een review over een trilogie die in de media eigenlijk al flink is gehyped. In eerste instantie was dit voor mij een reden om deze trilogie te mijden. Echt, als beroemdheden heel hysterisch wapperend met wimpers en flapperend met handjes gaan vertellen wat voor een rode oortjes ze wel niet van een boek kregen, gaan mijn nekharen overeind staan en krijg ik gigantisch jeuk….Ik ben allergisch voor hypes. Maar toen ik de mogelijkheid kreeg de boeken toch eens te gaan lezen, werd ik toch nieuwsgierig. Zou het hypen van die boeken terecht zijn? En zou het echt zogeheten “Porna”, zijn? (porno voor huisvrouwen ofzo..).

Vijftig tinten grijs is het eerste deel van de zinderende trilogie die in Amerika en Engeland al honderdduizenden vrouwen in vuur en vlam heeft gezet. Vijftig tinten grijs vertelt hoe de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljardair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt.

Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft. Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk.
Vijftig tinten grijs is het boek waar elke vrouw het over heeft.

Oke, ik heb de trilogie gelezen (waar ik niet verder over ga vertellen, want ik zou zeggen..lees zelf). En wat vond ik er nu van?

Ik moet heel eerlijk zijn: het boek is zwaar overhyped. Als je denkt dat je platte seks-tekst in het boek tegen gaat komen, dan kun je meteen het boek wegleggen. De scene’s in het boek waarin er seks voorkomt, zijn heel omslachtig omschreven (hoewel ik dat wel poëtisch vond..ik hou niet van platte seks in boeken) en soms vraag je je echt af hoe de schrijfster zulke omschrijvingen heeft kunnen bedenken. Of ik daar warm of koud van werd? nee, ik ben best meer gewend dan dit. Het verbaasd me dan ook echt dat heel veel Celebs dus hysterisch gaan roepen dat ze tijdens de vakantie echt af en toe een afkoelende duik in het water of onder de douche moesten staan. Zo erg is het echt niet. Tenminste..als je een doorgewinterde lezer bent…vind je het waarschijnlijk al die drukte niet eens waard.

Verder..ik vond het verhaal van alle 3 de boeken uit de reeks echt enorm voorspelbaar. Vanaf bladzijde 1 is het je wel duidelijk hoe het verhaal gaat lopen en wat er allemaal gaat gebeuren. Het boek laat aan verrassing dus echt een boel liggen. Eigenlijk kun je het boek dus na 1 bladzijde al wegleggen, omdat je het einde zelf ook wel kunt verzinnen. Toch, op een wonderlijke manier word je wel meegenomen in het verhaal. De personages zelf maken dat je verder wilt lezen en je raakt toch een beetje gehecht aan Christian en Ana…Maar verrassend word het verder niet.

Conclusie: Zwaar overhyped, voorspelbaar en veel minder seksueel getint als men zegt (zeker voor diehard lezers…die zijn wel heftiger gewend denk ik)..maar toch vermakelijk om te lezen. Als tussendoortje…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s