De juiste BH?!

Een van de meest essentiele vrouwelijke kledingstukken, is een BH. Geen vrouw kan zonder zo een ding. Althans, ik ken maar weinig vrouwen die geen BH nodig hebben. Het is dus het meest gekochte kledingstuk..zeker in combinatie met natuurlijk, de onderbroek.

Maar wist je dat een schokkende 80% van de vrouwelijke bevolking gewoon de verkeerde bh draagt ?(weetje: bh is een afkorting voor bustehouder…dat je het even weet). Ik ben helemaal in shock! 80%. Maar eigenlijk is het natuurlijk vrij logisch. Van wie leer je nu de juiste bh-maat te kiezen? Er wordt eigenlijk verwacht dat je het gewoon weet. Op het moment dat je je eerste bh koopt krijg je in de winkel meestal advies. En de meeste vrouwen blijven dat advies opvolgen, of kopen opeens veel te grote bh’s omdat de “oude” te klein zijn. Maar eerlijk is eerlijk, niemand leert je hoe je de juiste bh-maat weet.

En daarom….schrijf ik er gewoon een stukje over. Veel vrouwen blijven dezelfde bh-maat dragen.  Dat zou kunnen, als je lichaam nooit zou veranderen. Borsten zijn voornamelijk vetweefsel, en de vorm en maat zijn afhankelijk van hormonen, aankomen, afvallen, sporten, het zogen van een baby, dus kortom, de vorm en maat van je borsten (en de omvang van je lijf) zijn onderhevig aan veel veranderingen. Daarom kan een bh-maat van tijd tot tijd veranderen. Een niet passende bh is niet alleen oncomfortabel, het doet ook nog eens afbreuk aan je figuur. Een goede bh ondersteund je borsten en laat je figuur mooi uitkomen, de bandjes snijden niet in je huid en de sluiting kruipt niet omhoog, of zit  in je vlees te prikken. Maar hoe weet je nu welke bh de goede voor je is?

bh meten

Dat kun je heel goed zelf uitzoeken! Men neme:

-pen

– papier

– meetlint

– Spiegel

 

Stap 1- Meet de onderwijdte

Een bh heeft 2 verschillende maten. De cupmaat is een letter, de omvang van de bh is een cijfer. De onderwijdte is de omvang van je lichaam direct onder je borsten. Adem uit en trek het meetlint om je borstkas. Houdt het meetlint strak rond je lichaam, maar zorg dat het niet knelt. Zorg dat je het meetlint bij het meten horizontaal, dus op de zelfde hoogte is, zowel voor als achter. Noteer het aantal centimeters.

Stap 2- Meet de bovenwijdte

De bovenwijdte (ook wel de cupmaat) is het volste gedeelte van je borsten, vaak op de tepels. Trek het meetlint om je lichaam, nu op tepelhoogte. Zorg er weer voor dat het meetlint zowel voor als achter horziontaal en dus op een lijn is en trek het niet te strak aan. Noteer weer het aantal cm.

Stap 3- Maak een rekensommetje

Nu je de onderwijdte en de bovenwijdte gemeten hebt, ben je dus een stapje dichterbij het vinden van je perfecte bh. Een goede bh beschermt je borsten tegen beweging en de zwaartekracht. Je borsten blijven dus als het goed is langer mooi.

Het cijfer dat je genoteerd hebt als zijnde de onderwijdte, is het cijfergedeelte van de bh-maat. Heb je bijv. onderwijdte 77, dan betekent dit een bh-maat 75 of 80.

Trek nu  de onderwijdte van de bovenwijdte af en kijk in de tabel welke cupmaat je hebt.

10 – 12 cm: AA
12 – 14 cm: A
14 – 16 cm: B
16 – 18 cm: C
18 – 20 cm: D
20 – 22 cm: E
22 – 24 cm: F
24 – 26 cm: G
26 – 28 cm: H
28 – 30 cm: J

! Deze tabel is een richtlijn. Het kan zijn dat een grotere of kleinere bh je lekkerder past. Vraag bij twijfel advies bij een lingeriewinkel!

 

Stap 4- Kies een bh

Misschien wel het allermoeilijkste gedeelte van het zoeken naar de juiste bh. Er zijn enorm veel bh’s op de markt. Zo heb je bh’s met platte naden, speciaal voor onder t-shirts, of bh’s die met een kruis op je rug zitten en die je borsten extra ondersteunen. De vorm van je borsten kan veel invloed hebben op wat voor een soort bh je het beste kunt dragen.

Ronde borsten: dan kun je vrijwel elke bh kiezen. Er zijn maar weinig bh’s die niet fijn zullen passen.

Peervormige borsten: dan ben je het beste af met een balconnet bh, de cup loopt daarbij lager over de borsten en de bh bandjes staan verder naar de zijkant. Of een bh met een hele cup, die de borst volledig omsluit.

so me

Stap 5- Pas de bh

Een van de grootste fouten die vrouwen maken is om steeds dezelfde bh-maat te pakken. Een aantal factoren, zoals het model van de bh en je lichaam zijn namelijk bepalend voor de pasvorm van de bh.

Pas daarom altijd je bh. Bh-stof is synthetisch en heeft even tijd nodig om zich naar je lichaam te vormen. Houd daarom de bh een paar minuutjes aan voordat je gaat bepalen of het iets is. Soms lijkt een bh in het begin helemaal niks, maar past hij na een paar minuten heel prettig. En andersom kan het natuurlijk ook. Lijkt het alsof de bh perfect zit, om na een paar minuten alleen maar irritant te zijn.

Stap 6- Test de bh

Wanneer zit een bh nu zoals hij hoort te zitten? Ga allereerst af op wat je zelf voelt. Knellen de bandjes? Zit de bh te strak of te los?

Til vervolgens je borsten op de juiste manier in de cup. Hoe je dat doet? Je borsten mogen niet te los zitten in de cup (er mag geen ruimte over zijn) maar ze mogen er ook niet uitpuilen. Ga vooroverhangen en spring een beetje op en neer. Dat lijkt heel gek om te doen en misschien schaam je je een beetje om zoiets te doen, maar het is een heel goede manier om te testen of de bh goed is voor je. Als je weer omhoog komt en je borsten hangen half uit de cup, dan heb je de verkeerde maat.

De binnenste beugels van een beugelbh moeten op of bijna op het borstbeen (middelste gedeelte van je borstkas) vallen. Om te controleren of de buitenste beugels (vlak onder je oksels) goed zitten, druk je met je vingers op de beugel. Voel je dat er nog een klein gedeelte van de borst onder zit, dan is je bh te klein.

Stap 7- Probeer verschillende maten

Bh maten liggen dicht bij elkaar. 75B en 80C kun je aardig met elkaar vergelijken. Zit je bh niet lekker , wissel dan niet alleen in de onderwijdte van de bh, maar probeer ook eens een andere cupmaat.

bh

 

Dit zijn zo ongeveer de stappen die je helpen de juiste bh te kiezen. Hieronder nog enkele do’s en don’ts

Do’s

-Heb je kleine borsten? Dan kun je een bh zonder beugel nemen.

-Heb je zwaardere borsten? Dan is een bh met beugel een aanrader, deze geven meer ondersteuning.

 

Don’ts

–          Ga geen lingerie passen in de week voor je ongesteld bent. Je lichaam houdt in deze periode meer vocht vast, waardoor je borsten ook groter kunnen zijn

 

–          Trek de centimeter niet te strak aan tijdens het meten, hier door zal je bh maat straks te strak uitvallen .

 

–          Schuift de band van je bh aan de achterkant omhoog, dan is de omvang van je bh te groot.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s