Water!

water art-4

Water.. We horen niet anders dan dat we vooral water moeten drinken. Het is gezond en het werkt voor vele dingen. Maar waarom water? Wat is er nou zo bijzonder aan water? En waarom is het dan zo gezond? Ik ging op onderzoek uit.

Water is een enorm belangrijk onderdeel van ons leven. Wist je dat wij mensen voor ongeveer 70% uit water bestaan? Dagelijks verliezen we ook vocht. Dat vocht vult zich niet vanzelf aan, dat zullen we zelf moeten aanvullen, door het drinken van water. En als we niet dagelijks water binnen krijgen , kunnen we niet  overleven. Water zorgt er onder andere voor dat afvalstoffen ons lichaam kunnen verlaten (als urine, dus plassen is misschien soms een beetje vervelend, maar heeft wel degelijk een belangrijk nut) beschermt tegen verstikking, koelt het lichaam en beschermt tegen schokken van buitenaf. Nu is dit rijtje van de functie van water al heel indrukwekkend, maar water doet nog meer!

Water helpt bij het afvallen!

Het is geen fabeltje, het is werkelijk waar. Als je dagelijks een ruime hoeveelheid water drinkt (overdrijf het niet, houd het tussen de 1,5 en 2 liter per dag) zal het helpen wanneer je wilt afvallen. Door het drinken van water wordt je  verlangen naar andere calorie-rijke producten als snoep koek, of dranken als vruchtensap of koffie verminderd. Dat scheelt behoorlijk. Door het drinken van water verdwijnt het hongergevoel een beetje, zodat je niet gaat snacken. Dranken als cola etc. Of vruchtensappen of koffie/thee met suiker bevatten onnodig veel calorieën. En daar moet je dus niet teveel van drinken. Water is calorie-arm en dat kun je dus de hele dag door zonder problemen drinken.

Water beschermt tegen ziektes!

Genoeg water drinken (nogmaals, niet overdrijven, 1,5-2 liter water is meer dan genoeg) is belangrijk voor een goede gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op hart-en vaatziekten wordt verkleind als je minstens vijf glazen water per dag drinkt. Dit heeft natuurlijk onder andere te maken met het feit dat je afvalstoffen makkelijker kwijtraakt en dat deze niet onnodig in je lichaam blijven zitten, om schade aan te richten.

Water geeft energie

Het drinken van water geeft energie. Wanneer je te weinig drinkt, blijven er afvalstoffen in je lichaam aanwezig, wat ervoor kan zorgen dat je vermoeid raakt en niet meer goed kunt functioneren. Het drinken van voldoende water  kan dit voorkomen.

Water drinken voorkomt hoofdpijn

Vaak heeft hoofdpijn te maken met een tekort aan vocht in het lichaam. Het drinken van water voorkomt dit en zorgt ervoor, dat als je al hoofdpijn hebt, dit snel verdwijnt. Ook hoofdpijn als gevolg van een kater is een teken van vocht tekort. Alcohol onttrekt namelijk vocht uit je lichaam, dus ook je hersenen…Die reageren hierop met hoofdpijn. Voor het slapen gaan 2 glazen water na een avond stappen voorkomt over het algemeen ook een kater.

Kraanwater of water uit een fles?

Kraanwater in landen als Nederland is net zo goed als water dat je in de winkel  in een fles koopt. Het is dan ook veilig genoeg om water gewoon uit de kraan te drinken. Het water in Nederland is uit een onderzoek het beste water ter wereld gebleken. Dus, duw je glas onder de kraan en drinken maar! Daarbij is water uit de kraan veel minder belastend voor het milieu dan water dat je in een fles koopt.

Teveel water is ongezond

Water drinken is dus gezond, maar pas hiermee wel op! Teveel water is namelijk niet gezond. Drink daarom niet meer dan 1,5-2 liter water per dag! De mens moet, om zijn vochtbalans op peil te houden 2-2,5 liter vocht tot zich nemen. Hier kom je al ruimschoots aan als je 1,5 liter water per dag drinkt, en daarnaast vochtrijke groenten en fruit eet en bijv. nog een glas melk, kopje thee of koffie. Overdrijf dus het drinken van water niet.  Teveel water drinken leidt tot het verlies van belangrijke mineralen en andere voedingsstoffen zoals zouten en suikers. Dit kan leiden tot vervelende gevolgen, zoals watervergiftiging, coma, lage bloedsuikers etc. Zorg er dus wel voor dat je naast het drinken van voldoende water, ook voldoende andere voedingsstoffen tot je neemt. Drink niet meer dan 2 liter water per dag en dan ben je op de goede weg!

Ik lust geen water..wat nu?

Die klacht heb ik heel vaak gehoord. Ik vind water vies. Maar wat kan er nu vies zijn aan water? Water is kleurloos, smakeloos en geurloos . Er valt niet veel aan water te lusten. Nu zijn wij mensen verwend met sapjes, frisdrank, limonade etc. We zijn niet meer gewend aan dingen die niet een sterke smaak bevatten. Je kunt beginnen met toch wat limonade aan je water toe te voegen. Een klein beetje..en dat iedere keer minder te doen. Zo drink je na een tijdje gewoon water.

Of je kunt streng voor jezelf zijn en gewoon water drinken. Je leert het vanzelf waarderen en zult zien dat het drinken van water niet eens zo moeilijk is. Gewoon doorzetten en je lijf geven wat het nodig heeft! En dat is voldoende vocht. Je gaat merken dat je huid, je haar, je nagels en ja, ook je adem ervan op gaan knappen.

Weet je dat veel mondgeur ook te maken heeft met een tekort aan vocht? Je speeksel voorkomt namelijk vaak mondgeur. Als je minder speeksel aanmaakt, door vochtgebrek, dan gaat je adem ruiken. Dus water…een mooi goedje!

glaswater

Drink jij water? 

Advertenties

2 gedachtes over “Water!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s