Zomertips

Het is zomer, eindelijk!  Daar waren we natuurlijk allemaal wel enorm aan toe! Ik ben zo blij als een kind met deze fijne temperaturen (hoewel rond de 18 graden eigenlijk nog steeds vrij koel aanvoelt, van mij mag er een paar graden bij). Zon, vakantie, strand, zee, zwembad, ijs. Heerlijk weer om erop uit te trekken.

zomer

 

Deze week beloofd het ook nog eens flink tropisch warm te worden. Voor velen te warm, want we zijn niet gewend aan tropische temperaturen. Hoe sla je je nu het beste door de warme dagen van deze week heen?

 

Tips voor een aangenaam koel huis

– Sta vroeg op, en zet alle ramen en deuren tegen elkaar open, om het huis flink door te laten waaien.  Doe dit echt rond een uur of 7, aangezien de zon dan net op is en niet direct veel kracht heeft. Sluit na een uurtje alle ramen en deuren weer.

– Doe de gordijnen dicht, liefst nog voor de zon op het betreffende raam of deur schijnt, de gordijnen houden de warmte buiten en de koelte binnen. Ben je in het gelukkige bezit van een zonnescherm, laat deze dan ook zakken, hoe meer schaduw je creëert, hoe koeler je huis zal blijven.

– Schaf, als je deze nog niet had, een ventilator aan en zet deze aan, zodat de lucht in je huis niet stilstaat en opwarmt, maar koel blijft door beweging.

– Zet, als de zon onder is gegaan, weer een uur alle ramen en deuren tegen elkaar open, om de boel lekker door te laten tochten. Slaap ’s nachts ook lekker met je raam open. De koele nachtlucht kan zo naar binnen.

Natuurlijk is het ook prettig om een airco te hebben. Als je deze hebt, kun je hem aanzetten. Het nadeel van een airco is wel dat de luchtvochtigheid daalt en het kost ook een hoop energie, wat je later terug kunt zien op je energierekening.

Tips om een warme dag door te komen

– Drinken! Drink op een hele warme dag minstens 2 liter water. Door de hitte ga je zweten en verlies je veel vocht. Dit moet je aanvullen, omdat je anders kunt uitdrogen. In veel echt warme landen drinkt men vaak warme dranken. Dit lijkt heel vreemd om te doen als het zo heet is, maar het werkt heel goed, want je voelt je daarna minder verhit.

–  Mocht je echt last van de warmte hebben, vul dan een teil met koud water, eventueel aangevuld met ijsblokjes, en ga daar met je voeten in zitten. Het biedt echt verkoeling op warme dagen.

– Eet! Vergeet op een warme dag, ondanks dat je geen honger hebt, niet om te eten! Door het zweten verliest je lichaam ongemerkt veel zouten en mineralen, waardoor je je slap en futloos kan gaan voelen. het is zaak om deze zouten en mineralen aan te vullen en goed te blijven eten.

– Draag luchtige, ruime kleding van een stof die zweet goed afvoert. Op een warme dag heb je natuurlijk het liefst zo min mogelijk aan. Zorg dat de kleding die je draagt ruim zit en nergens krap zit. Door de warmte houd je meer vocht vast, waardoor kleding kan gaan knellen en je een goede bloedstroom kunt belemmeren. En zeker met warm weer is het niet handig om je bloedsomloop te belemmeren. Je bloed zorgt er namelijk voor dat je je lichaamstemperatuur in balans kunt houden.

– Smeer je in! Vergeet niet om je in te smeren als je naar buiten gaat. Ook als je onder een parasol zit moet je jezelf insmeren, want dan kun je ook verbranden. Op het water is het nog meer zaak om je goed in te smeren. Water werkt als een spiegel en je stelt jezelf dan bloot aan dubbel zoveel zonkracht. Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zonkracht op zijn hoogst is en ga ook niet uren in de zon liggen bakken. Een bruin kleurtje is prachtig, maar teveel zon is schadelijk voor je huid en kan huidkanker veroorzaken.

– Neem een douche! Neem om het koel te houden eens een warme douche. Op een warme dag moet je er waarschijnlijk niet aan denken, maar het is echt een wondermiddel voor als je het echt warm hebt. Onder een warme douche stappen. Het is namelijk zo, dat het water waarmee je doucht vaak een hogere temperatuur heeft dan de buitenlucht. Als je dus warm doucht en je gaat er dan onderuit, is het aangenaam koel! echt waar!  Wat ook goed werkt is om je niet helemaal goed af te drogen, zodat bijvoorbeeld je armen en benen nog wat vochtig zijn. Een vochtige huid koelt namelijk af.

– Houd rust! Ga als het warm is geen enorm intensieve dingen doen, maar doe het vooral rustig aan. Mocht je echt dingen moeten doen op een warme dag, doe dit dan in de koele ochtend- of avond uren.

 

Met deze tips kom je absoluut de warme dagen door! Vergeet vooral niet te genieten van het mooie weer!

Hoe kom jij de warme dagen door?

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s